Modelspoorbaan Schalen
De gevorderde modelspoorbouwer hoef je niets meer te vertellen over schalen zoals N-Spoor, H0, TT enz. Maar voor de starter is dit de eerste stap in je eigen Modelspoorbaan. Maar wat zijn modelspoor schalen? Dit is de grootte (dus de schaal) van het spoor, de trein en de omgeving (scenery) zoals bruggen, huisjes etc. Uiteraard wil je wel dat de grote van de trein past bij de scenery en niet lijkt als een kabouter trein tussen veel te grote huisjes en station.
Hoe bepaal je de modelspoor schaal?
Heel simpel, hoeveel ruimte heb je tot de beschikking. Past hetgeen je wil bouwen op de beoogde plek en kom je bijvoorbeeld niet in de knel met het maken van een complete baan. Bepaal hierbij wat voor soort baan je wilt maken zoals een landschap of stad/dorpje en bepaal hoeveel ruimte hier voor nodig is.
Bij het bepalen van de schaal spelen ook andere factoren zoals beschikbaarheid van de producten of gewoonweg de prijs die verschillend is bij de beschikbare schalen. Maak echter een weloverwogene beslissing, éénmalig gestart met de aanschaf van de modelspoorbaan kun je niet zomaar weer overstappen.
Tip van Eemspoor! Speel met perspectief in je landschap door het gebruik van andere schalen. Zo is de schaal TT uitermate geschikt om scenery op een berg te verwerken. Hierdoor krijg je perspectief in je landschap en lijken deze huisjes en natuur verder weg te staan.
Modelspoorbaan Tijdperken
Wanneer bepaald is met welke schaal je gaat werken is het van belang om een tijdperk te bepalen. Een stoomtrein past natuurlijk niet in een hedendaags dorpje. Zomaar kopen wat je mooi vindt kan uiteraard maar je modelspoorbaan is natuurlijk op zijn best wanneer je de werkelijkheid benadert.
De tijdperken staan veelal vermeld bij de producten in deze schaal:
- I – 1835 – 1920
- II – 1920 – 1950
- III – 1950 – 1970
- IV – 1970 – 1990
- V – 1990 – 2005
- VI – 2005 – heden
Nagenoeg alle fabrikanten gebruiken dezelfde tijdperken.
Tip van Eemspoor! Twijfel je of wil je een mix maken bij je modelspoorbaan? Kies dan tijdperk III. In de tijdperiode 1950 tot 1970 werd er gereden met zowel Stoom, elektrisch en diesel locomotieven.
Verschil Analoog en Digitaal modeltreinen
Analoog betekent dat je een transformator aansluit aan de spoorbaan en daarmee alle treinen die op hetzelfde spoor aanstuurt maar dus ook dezelfde snelheid laat rijden en tegelijk starten en stoppen. Nu zijn er wel verschillende zoals het spoor opdelen in secties of een stopsectie maken door middel van een weerstand, echter is dit goed te doen voor electronica liefhehebbers maar voor de meeste modelspoor hobbyisten niet uit te voeren.
Bij digitaal is het mogelijk meerdere locomotieven te laten rijden zonder aanpassingen in secties. Door middel van decoders wordt er contact gemaakt met de locomotieven die vervolgens luistert naar commando’s vanuit de controller. Maar ook is het mogelijk wissels, seinen maar ook verlichting en geluiden aan te sturen. Dit geeft tevens als voordeel dat er minder bedrading nodig is en o.a. verlichting niet meer afhankelijk is van de spanning op de baan.
Maar kies je dan voor Analoog of Digitaal?
Voor deze keuze moet je goed nadenken wat je eigen expertise is op het gebied van elektronica, en uiteraard speelt er ook een stukje budget mee.
Ben je van plan om een grotere baan te kopen voor meerdere locomotieven en je hebt weinig elektronica ervaring? Kies dan voor Digitaal. Ben je echt een doorgewinterde elektronica specialist? Dan is Analoog een mooie hobby project. Ben je van plan een kleine baan te bouwen zonder veel poespas, en heb je een wat lager budget in gedachten? Kies dan zeker voor Analoog.
Digitale modelspoorbaan voor beginners
Hoe kun je nu zo optimaal mogelijk gebruik maken van alle functionaliteiten wat een digitale modelspoorbaan te bieden heeft. Dit en meer staat allemaal netjes uitgelegd in het boek: Modellbahn Digital. Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop.
Advies van Eemspoor bij je modelspoorbaan
Eemspoor is een gevestigde naam bij veel Modelspoorbouwers en een graag geziene gast op vele modelspoor beurzen. Met ons vele jaren ervaring over modelspoorbanen kunnen wij een gedegen advies geven en kunnen bijbehorende producten veelal direct uit eigen voorraad leveren.